Shakshouka

 Shakshuka








A shakshuka egy hagymabol,paprikabol, fokhagymabol, paradicsombol es fuszerekbol allo egytaletel amit nagyon friss kenyerrel vagy pitaval esznek. Allitolag Tuneziabol ered. A shakshuka tuneziai arab nyelven, kevereket jelent. Megtalalhato szinte minden kozelkeleti konyhaban, de foleg a tuneziai, libiai  marokkoi es algeriai konyhakra jellemzo. Izraelben is nagyon nepszeru, mondhatnam ugy is hogy nemzeti eledel, foleg a bevandorlo  zsidoknak koszonhetoen, lettunk gazdagabbak eme nagyon finom etellel. Van egy ugyancsak kozkedvelt valtozata, amibe marokkoi csipos kolbaszkakat is tesznek egyben, az inkabb a torok menemen etelhez hasonlit.
   Most pedig a recept, , ahogy en keszitem, a tuneziai valtozat.


Hozzavalok (3 adaghoz)

6-7 paradicsom piros szinu (minel erettebb annal jobb, es ha van tobb fele paradicsomunk, meg finomabb lesz. En 4 fele paradicsombol keszitettem kerult bele par szem sarga is, mert az nalam termett a teraszon)
1-2 nagy hagyma vagy 3 kisebb
1 kapia es egy pritaminpaprika nagy meretuek.
 5-6 cikk fokhagyma
1 chili paprika (vagy eros zoldpaprika)
1  csapott kk romai komeny 
1 kk csipos pirospaprika pehely.
1 ek suritett paradicsom
keves pirospaprika (edes vagy csipos)
so,bors
olivaolaj
koriander vagy zoldpetrezselyem.
tojas, tetszes szerint, attol fuggoen hany szemelyre keszitjuk (legalabb egy szemelyenkent)




Elkeszitese :

A fokhagymat szeletekre vagjuk, a hagymat apro kockakra, a paprikakat ugyszinten. A paradicsomokat forro vizbe tesszuk, es lehuzzuk a hejat, sokkal finomabb es elvezhetobb lesz ha nem kell eves kozben a paradicsomhejat kerulgetni.
   a paradicsomot is felvagjuk kis kockakra,
Egy serpenyobe teszunk 4-5 ek olivaolajat (a shakshuka imadja az olajat ezert aki szereti tehet tobbet is), felforrositjuk, beletesszuk a fokhagymat es a chilipaprikat , majd par pillanat utan mehet bele a hagyma es a paprika. Kis langon puhara dinszteljuk, majd hozzaadjuk a chilipaprika pelyhet,pirospaprikat sot borsot, romai komenyt , jol osszekeverjuk es hozzadajuk a paradicsomot is es a sutitett paradicsomot. A shaksuka gyonyoru piros szinu kell legyen es jo szaftos, semmifelekeppen ne legyen se sapadt sem pedig szaraz. Kicsi langon tovabb fozzuk, addig amig jo suru szaftot kapunk. Eleg szaft maradjon , ahhoz , hogy jol tunkolhato legyen. A shaksukaba egy kanallal kis feszkeket keszitunk, es a feszkekbe egyenkent beleutjuk a tojasokat. Lefedjuk es meg fozzuk par percig, mig a  tojas eleri a kivant allagat. Ugy az igazi ha a kozepe meg lagy, mint a tukortojasnak. Friss pitaval vagy nagyon friss kenyerrel talaljuk. Talalas elott megszorjuk friss, finomra vagott korianderrel. Aki nem kedveli a koraindert az nyugodtan hasznaljon zoldpetrezselymet. Nagyon sok helyen fott csicseriborsot is adnak hozza, ugy is nagyon finom. Jo etvagyat ! 

Megjegyzések

  1. A tied csodaszép és guszta :) Az enyém most fő, nagyon ígéretesnek tűnik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. biztos vagyok benne, hogy a tied is nagyon szep lett es finom :)

      Törlés
  2. Imadom ezt a receptet!!! Amikor a lagy tojassargaja szetfolyik rajta anyira selymese valik hogy meses lesz tole!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések