Korozott


Korozott ...


Gyerekkorom ota imadom. Anyukam mindig juhturobol csinalt, az erdelyben kaphato BURDUF nevu turobol . De sajnos itt Izraelben nincs olyan juh turo ami izben megkozeliti azt az izt, ami gyerekkorombol ismert. Iden szerencsem volt , mert a Noverkem hozott nekunk finom Burduf turot, Nagyvaradrol, ugyhogy ez az adag  pontosan olyan izu lett, mint a gyerekkorom korozottje :)
2 receptem van, juhturoval, es juhturo nelkul, ami higyjetek el nem kevesbe finom.

A juhturos recepthez :

500 gr juhturo
1 nagy voroshagyma aprora vagva vagy reszelve
so, 
bors,
15 dkg vaj
pirospaprika
komenymag izles szerint (de legalabb egy kiskanallal).

En nem teszek bele tejfolt mert mindig  zsiros  a turot vasarolok,igy nincs ra szukseg, mert nelkule is finom kenheto korozottet kapunk.
 A hozzavalokat osszekeverjuk, mig egesz sima masszat kapunk.    A legkisebb lyuku reszelon atpaszirozom, igy finom, selymes turonk lesz mint a krem. Pirospaprikabol nem kell bele sok, mindenki izlese szerint tegyen bele, de vigyazzunk ne dominaljon benne a paprika ize, csak egy kis szinre van szuksegunk.

A masodik variacio amit akkor csinalok mikor nincs juhturom, akkor a legzsirosabb tehenturot veszem, a kremesebb fajtabol, es feta turot. abbol is a zsirosabbat. Tehenturobol 20 dkg eleg is lesz , fetabol 30 dkg.
Mindkettot ugyanugy mint az elozo receptnel a kislyuku reszelon atreszelem. Hozzaadom a tobbi hozzavalot, izesitem, a sozassal vigyazni kell, mert a feta turo amugy is sos. A vajat mindig kenheto allapotban adjuk hozza es keverjuk habosra a turoval egyutt. nagyon feldobja ha egy kis zoldhagymaszarat is vagunk bele, vagy snidlinget. Akinek van food processorja, az tegyen bele mindent es az elvegzi helyettunk  a munkat, isteni kremes korozottet kapunk. Jo etvagyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések