Mujjadara (madzsadara) libanoni lencses rizs.
Izraelben es a Kozel keleten , nagyon kozkedvelt koret a mujjadara, ami tulajdonkeppen egy lencsevel egybefozott rizs, sok hagymaval.
Hozzavalok :
2 nagy hagyma, nagyon aprora vagva (lehet tobb is, minel tobb benne a hagyma annal finomabb lesz )
1 pohar rizs (lehetoleg basmati ) hosszu szemu rizs legyen mindenkepp.
so es frissen orolt bors
1 csipet fahej
1/2 kk romai komeny.
1 pohar lencse (barna szinu)
kb 4 ek olaj a hagyma dinszteleshez.
(oliva , vagy barmilyen mas olaj. En repceolajat hasznaltam)
1 kk cukor.
Elkeszitese :
A hagymakat aprora vagjuk es beletesszuk a 4 ek felforrositott olajba, 1-2 perc mulva hozzaadjuk az 1 kk cukrot is, ettol nagyon szep szine is lesz. Mikor aranyszinu a hagyma akkor kivesszuk az edenybol es felretesszuk. Egy labasban elofozzuk a lencset, kb annyi ideig mig felig megpuhul. Leszurjuk. Az edenyben amiben a lencset foztuk, 1 ek olajjal feheredesig dinszteljuk a rizst, aztan hozzaadjuk a hagymat, a fahejat, romai komenyt, sot es borsot es a felig megfozott lencset . 2 1/2 pohar (ket es fel pohar) forro vizet ontunk ra, osszekeverjuk es lefedjuk. Mikor felforrt, akkor a legkisebb hofokra, vagy langra vesszuk es ugy fozzuk tovabb addig mig a rizsben kicsi kratereket, lukacskakat nem latunk. En egy szem rizst ki szoktam venni megkostolni. Ha ugy erezzuk megfott, akkor elzarjuk a tuzet es befedve hagyjuk tovabbi 5-10 percig. Vigyazat nem szabad tulfozni , szep pergos kell maradjon. Mikor letelt az 5-10 perc egy villaval finoman osszekeverjuk. Talalasnal a tetejere is lehet szorni sult aranyszinu hagymat. Aki szereti a kulonleges izeket tehet egy csillaganizst is a labasba amiben a rizs fo . Jo etvagyat!
finom lehet+
VálaszTörlésProbald ki Klarika! Nagyon finom!
VálaszTörlésÖnmagában is... csak úgy imádnám :)
VálaszTörlés