Lavash - gruz lepenykenyer

Akik ismernek, tudjak , hogy imadom a gruz, ormeny, kozel es tavol keleti konyhat. Ma gruz lepenykenyeret hoztam, amit sutokovon sutottem. Ez a kenyer mint minden mas kenyer legfinomabb frissen, nagyon finom szaftos eteleket martogatni vele, humusszal vagy barmilyen mas kenheto kencevel megkenve. Meg egymagaban is, csak ugy, vagy eppen tejfolbe martogatva. Nalunk marokkoi hal melle keszult.

Hozzavalok :

1 kg liszt
1/4 pohar repceolaj(vagy ki mit hasznal)
2 ek olivaolaj
1 ek cukor
2 pupos ek poreleszto
1 pupos ek so
2.5-3 pohar viz.
a pohar a standrad meropohar meret ami "1 cup"   dl-ben merve 2,5 dl.

Elkeszitese :

Elkeverjuk a lisztet,cukrot es elesztot. Aprankent adagoljuk hozza a vizet, majd a vegefele, hozaadjuk az 1/4 pohar repceolajat es a 2 ek olivaolajat es sot. Nem ragacsos, de puha tesztat kapunk. Kelesztjuk 1 orat, 1 ora elteltevel kinyomjuk belole a levegot es kelesztjuk ujbol fel orat. Fel ora elteltevel 5 reszre osztjuk es  labdakat formalunk minden darabbol.  A sutot elomelegitjuk 200c-ra , ha van sutokovunk akkor a suto aljaba helyezzuk, ha nem akkor  a tepsit tesszuk a sutobe, hogy forro legyen.
20 percet kelesztjuk a tesztat letakarva.  20 perc utan minden labdat hideg vizbe martunk , kb 30  masodpercet tartjuk a vizben.  A sutobol elovesszuk a forro tepsit keves olajat ontunk a tepsibe es elkenjuk . A tesztat kivesszuk a vizbol es kezzel hosszukasra nyujtjuk, aki kerekre szeretne az kerekre huzogassa a szeleket.   Kisujj vastagsagura kell kihuzigalni, majd ratenni a forro tepsire, vagy sutokore. Addig sutjuk mit kicsit megpirul a teteje. Sutobol kiveve, meg lehet kenni egy kis vizzel, de nem muszaj.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések